Śledzie w śmietanie II
(6-12 porcji)
6 śledzi mleczaków, jabłko, łyżka cukru, łyżka majonezu (ze słoiczka), 2 średnie cebule, szklanka śmietany, szczypta soli
1. Śledzie umyć, namoczyć w zimnej wodzie, po 3-4 godzinach obrać ze skóry, usunąć ości, odłożyć mlecze i pokroić filety na kawałki.
2. Przygotować sos: mlecze obrać z błonki i rozetrzeć na miazgę z cukrem za pomocą drewnianej łyżki, dodać śmietanę, pokrojone w możliwie drobną kostkę lub starte na tarce jarzynowej jabłko, posiekaną cebulę, majonez
i szczyptę soli. Wymieszać sos. Powinien on mieć wyranie słodko-słony smak. Jeśli podana ilość cukru jest zbyt mała, można go po trochu dosypywać.
3. Układać warstwami dzwonka śledzia, na nich sos, znów śledzia, aż do wyczerpania składników.