Śledzie w śmietanie I
(6-12 porcji)
6 śledzi, 2 cebule, jabłko, 3/4 szklanki śmietany, łyżka odsączonych kaparów lub 2 korniszony, 1/2 łyżeczki cukru (do smaku), łyżeczka musztardy, szczypta soli, pieprz, sok z cytryny
1. Śledzie umyć i na 3-4 godziny namoczyć w zimnej wodzie.
2. Śledzie obrać, zdejmując skórkę, a następnie odkrawając filety od kręgosłupa, o ile to możliwe, usunąć ości, pokroić filety na kawałki i ułożyć na półmisku.
3. Cebule drobno posiekać i posypać śledzie.
4. Jabłko pokroić w bardzo drobną kostkę lub zetrzeć na tarce jarzynowej i ułożyć na cebuli.
5. Posiekanymi korniszonami lub kaparami posypać danie.
6. Przygotować sos: wymieszać śmietanę z musztardą, cukrem, pieprzem, sokiem cytrynowym i niewielką szczyptą soli.
7. Polać sosem śledzie. Odstawić co najmniej na godzinę.