Śledzie w kokilkach
(6 porcji)
4 duże śledzie, 2 łyżki tartej bułki, cebula, pieprz, 2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki, 2 pieczarki, łyżka masła, pieprz
na beszamel: łyżka masła, łyżka mąki, szklanka mleka, sól, pieprz do smaku
do posypania: 4 łyżki parmezanu
1. Śledzie umyć, zalać zimną wodą i po 3-4 godzinach obrać ze skóry i usunąć ości. Filety możliwie drobno posiekać.
2. Cebulę drobno posiekać.
3. Na maśle poddusić posiekane pieczarki i cebulę, dodać śledzia, tartą bułkę, pieprz, chwilę razem dusić. Porozkładać do kokilek.
4. Przygotować beszamel: rozpuścić w garnuszku masło, dodać mąkę,
a kiedy spieni się i zbieleje, wlać mleko i gotować, aż sos zgęstnieje, cały czas mieszając. Doprawić pieprzem i odrobiną soli.
5. Beszamelem zalać masę śledziową w kokilkach. Posypać parmezanem. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C do momentu, kiedy parmezan zacznie się rumienić.
Może to być doskonała elegancka gorąca przekąska, ale także – jeśli przeznaczy się ją dla mniejszej liczby biesiadników – pełne postne danie obiadowe.