Śledzie smażone nadziewane
(4 porcje)
4 śledzie mleczaki, duża cebula, 4 łyżki tartej bułki, łyżka masła, pieprz, jajko
do panierowania: jajko, 4 łyżki tartej bułki
do smażenia: 1/2 szklanki oleju
1. Śledzie umyć i na 3-4 godziny namoczyć w zimnej wodzie.
2. Wymoczone śledzie obrać ze skóry i wypatroszyć, pozostawiając mlecze.
3. Cebulę drobno posiekać, rozdrobnić także mleczka śledziowe (najlepiej nożem). Do mleczek z cebulą dodać jajko i tartą bułkę oraz pieprz. Dokładnie wymieszać.
4. Śledzie napełniać farszem i spinać wykałaczką.
5. Olej rozgrzać. Śledzie panierować w rozbitym jajku i tartej bułce. Smażyć na złoto z obu stron.
Tak przygotowane śledzie są doskonałym daniem obiadowym podawanym z ziemniakami z masłem albo z dodatkiem czerwonego barszczu ze śmietaną – tak przynajmniej doradzają autorki starych książek kucharskich.