Ryba z wody po polsku

(4 porcje)

4 nieduże filety z sandacza, marchew, pietruszka, kawałek selera, kilka ziaren pieprzu, ziarenko ziela angielskiego, kawałek liścia laurowego, sól
na sos: 3 łyżki masła, 4 jajka

1. Marchew, pietruszkę, cebulę, seler, liść laurowy, ziele angielskie i pieprz zalać 4 szklankami wody. Ugotować wywar, posolić.
2. Filety umyć, włożyć do gorącego wywaru i gotować 20 minut.
3. Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać i posiekać.
4. Masło rozpuścić, dodać posiekane jajka i chwilę podgrzewać.
5. Ryby wyjąć na półmisek, polać sosem z jaj i masła.

Najlepiej podawać z ziemniakami z wody.
Niektórzy kucharze radzą dodawać do masła z siekanymi jajkami kilka łyżek wytrawnego wina, co wprawdzie zmienia łagodny smak tej potrawy, ale efekt jest równie doskonały.