Ryba pod beszamelem

(4-6 porcji)

szczupak, karp, sandacz lub inna ryba wagi ok. 1 kg, sól, łyżka masła
na beszamel: 2 łyżki masła, 2 łyżki mąki, 2 szklanki mleka, sól, pieprz, starta gałka muszkatołowa, do smaku sok z cytryny, 2 żółtka
do posypania wierzchu: 4 łyżki startego sera

1. Rybę sprawić, posolić, ułożyć na wysmarowanej brytfannie i piec 25-30 minut, polewając masłem lub od czasu do czasu łyżką wody.
2. Przygotować beszamel: rozpuścić masło, dodać mąkę, a kiedy spieni się i zbieleje, wlać mleko i gotować, aż sos zgęstnieje. Doprawić go solą, pieprzem, gałką muszkatołową i kilkoma kroplami soku cytrynowego. Lekko ostudzić, dodać żółtka i wymieszać.
3. Zalać rybę sosem, posypać wierzch serem i zapiekać 15 minut w nagrzanym do 180°C piekarniku.