Ryba faszerowana (pieczona)
(6-8 porcji)
szczupak lub sandacz wagi powyżej 1 kg, 2 czerstwe bułki, 1/2 szklanki mleka, jajko, sól, pieprz, średnia cebula, 2 łyżki masła
do przybrania: 2 jajka na twardo, chrzan
1. Rybę sprawić i ściągnąć z niej skórę, nacinając ją ostrym nożykiem. Odciąć mięso od kręgosłupa.
2. Namoczyć w mleku bułkę.
3. Cebulę drobno posiekać i poddusić na łyżce masła.
4. Mięso ryby, odciśniętą bułkę i cebulę zemleć w maszynce do mięsa.
5. Do masy dodać jajko, sól, pieprz i dokładnie wyrobić.
6. Napełnić farszem skórę ryby, starannie zeszyć.
7. Piekarnik nagrzać do 180°C, wstawić rybę posmarowaną masłem,
a kiedy masło się stopi, polewać ją nim możliwie często. Piec około 40 minut.
8. Przed podaniem podzielić rybę na porcje, przybrać chrzanem, a wokół ułożyć pokrojone jajka.
Ta wykwintna postna potrawa jest doskonała także na zimno.
Tak samo przyrządzoną rybę można ugotować w wywarze warzywnym. Można wówczas zawinąć farsz w czystą gazę apteczną, zamiast ściągać skórę, co jest bardzo pracochłonne. Gotowana w gazie ryba, pokrojona w plasterki
i zalana galaretą przygotowaną z wywaru, stanowi pyszną, elegancką przekąskę na postne i nie postne przyjęcia.