Risotto jarskie

(6 porcji)

30 dag ryżu, 5 suszonych grzybów (ok. 10 dag grzybów suszonych można zastąpić 25 dag świeżych pieczarek), marchew, pietruszka, kawałek selera, por, 2 średnie cebule, 1/2 szklanki oliwy, 5 dojrzałych pomidorów, szklanka startego żółtego sera, sól, pieprz
na sos: szklanka wywaru grzybowego, łyżeczka mąki, 1/2 szklanki śmietany 18%, sól, pieprz

1. Suszone grzyby namoczyć, po godzinie ugotować w 3 szklankach wody wraz z obranymi i pokrojonymi na kawałki warzywami: marchwią, pietruszką, porem i selerem. Grzyby i warzywa wyjąć i ostudzić.
2. Drobno posiekaną cebulę poddusić na oliwie (pozostawić 2 łyżki). Dodać ryż i mieszając, podsmażać, aż wchłonie tłuszcz i stanie się szklisty i kremowy.
3. Do ryżu dolewać po kilka łyżek wywaru z warzyw i grzybów. Gotować, mieszając, aż stanie się miękki. Posolić i doprawić pieprzem.
4. Na pozostałej oliwie podsmażyć pokrojone w paski grzyby, a następnie po zdjęciu ich z patelni także pokrojone w plastry pomidory.
5. Na żaroodpornym półmisku ułożyć rządek ryżu, obok podsmażone grzyby i pomidory. Nakryć drugą warstwą ryżu i posypać wierzch startym żółtym serem.
6. Zapiekać w piekarniku o temperaturze 180°C.
7. Przyrządzić sos: do wywaru dodać rozmieszaną z mąką śmietanę, zagotować, doprawić solą i pieprzem.

Sos do risotta podać w sosjerce.