Pyzy ziemniaczane
(4 porcje)
2 kg ziemniaków, 2 jajka, szklanka mąki pszennej, sól
do okraszenia: 1/2 szklanki oleju, duża cebula
1. Połowę ziemniaków obrać i ugotować. Odcedzić, ostudzić i zemleć
w maszynce do mięsa lub przepuścić przez praskę.
2. Drugą połowę ziemniaków obrać, umyć i zetrzeć na drobnej tarce. Odcisnąć (najlepiej w czystej ściereczce) płyn i odstawić go, aby na dnie zebrała się skrobia. Skrobię po odlaniu płynu dodać do startych ziemniaków.
3. Połączyć gotowane i surowe ziemniaki, dodać sporą szczyptę soli, jajka i 1/2 szklanki mąki. Wyrobić ciasto.
4. Z ciasta formować kulki wielkości niedużego orzecha włoskiego. Są amatorzy wyciskania w każdej klusce palcem dziurki, są też tacy, którzy wolą pyzy okrągłe. (Warto jedną kluskę ugotować we wrzącej, lekko osolonej wodzie, aby sprawdzić, czy się nie rozpada. W razie potrzeby do ciasta dodać jeszcze trochę mąki).
5. Cebulę bardzo drobno posiekać i zrumienić na złoto na oleju. Polać odsączone na durszlaku gorące pyzy.
Pyzy jako potrawa postna były niegdyś bardzo popularne, ale obecnie jadamy je raczej z mięsem lub z dodatkiem cebuli zasmażanej ze skwarkami.