Pyzy drożdżowe nadziewane farszem cebulowym

(6-8 porcji)

na farsz: 5 dużych cebul, 3-4 łyżki masła, sól, pieprz
jako dodatek: 2 łyżki stopionego masła

Ciasto według przepisu podanego powyżej.

1. Przygotować ciasto.
2. Przygotować farsz: posiekaną cebulę udusić, nie rumieniąc, na maśle.
3. Na dłoni formować płaskie placuszki, na każdym układać łyżeczkę farszu cebulowego i zlepiać pyzy, po czym układać je w wysmarowanym masłem naczyniu do gotowania budyniów lub w innym naczyniu ze szczelną pokrywką.
4. Wstawić naczynie z kluskami do innego, z wrzącą wodą sięgającą do połowy wysokości. Gotować 90 minut. Podawać z roztopionym masłem.
Ponieważ pyzy bardzo wyrastają, nie powinno się ich układać w naczyniu zbyt ciasno.