Pyzy drożdżowe na różne sposoby
(proporcja na 22 pyzy)
2 szklanki mąki, 2 jajka, 4 łyżki roztopionego masła, 4 łyżki cukru, szczypta soli, 3 dag drożdży, 1/2 szklanki mleka, 2-3 łyżki mąki do formowania pyz
1. Rozrobić drożdże ciepłym mlekiem. Poczekać kilkanaście minut, aby wyrosły.
2. Mąkę, całe jajka, rozczynione drożdże, cukier, sól i stopione masło wymieszać i wyrabiać, aż powstanie gładkie pulchne ciasto.
3. Odstawić ciasto w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
4. Nabierać łyżką kęsy ciasta i na posypanej mąką stolnicy formować kuliste pyzy. Ponownie pozostawić do wyrośnięcia.
Sposób I
1. Zagotować 3-4 litry lekko osolonej wody. Wrzucać drożdżowe pyzy po kilka sztuk, aby się nie pogniotły.
2. Próbować patyczkiem. Kiedy po wyciągnięciu będzie suchy – wyjmować pyzy łyżką durszlakową. Każdą pyzę po wyjęciu z wody nadkroić nożem, aby usunąć z ciasta nadmiar pary.
Podawać polane zrumienioną bułeczką z masłem.
Sposób II
1. Uformowane i wyrośnięte pyzy maczać w rozpuszczonym maśle. Ułożyć w nakrytym szczelnie pokrywką wyższym naczyniu. Wstawić w inne naczynie wypełnione do połowy wysokości wrzącą wodą.
2. Gotować godzinę.
Zamiast formować małe pyzy, można włożyć do naczynia całe ciasto
i podając do stołu, podzielić dużą pyzę na porcje. Pyzy gotowane na parze podaje się z topionym masłem lub sosem z powideł.
Sposób III
1. Pyzy przygotowane jak poprzednio piec w piekarniku przez 30 minut w temperaturze 170°C.
Sposób IV
1. Duży, płaski garnek wypełnić do połowy wodą, obwiązać apteczną gazą i układać na niej po 3-4 pyzy. Nakrywać pokrywką i utrzymywać powolne wrzenie wody.
2. Po 5 minutach gotowania, kiedy pyzy wyrosną, przewrócić je na drugą stronę. Po następnych 10 minutach spróbować patyczkiem, czy już są gotowe: jeśli patyczek jest wilgotny, jeszcze chwilę gotować.
We wszystkich starych książkach kucharskich znajdziemy przestrogę, aby klusek tych nie kroić nożem, lecz za pomocą noża i widelca urywać po kawałku. Krojone łatwo opadają i tworzy się zakalec. W dni postne pyzy drożdżowe jadano zazwyczaj z dodatkiem topionego masła, rumianej bułki z masłem lub z sosami.