Pulchne kluski ziemniaczane

(6 porcji)

1 kg ziemniaków, 4 łyżki tartej bułki, 4 jajka, 2 szklanki mąki, sól, 1/2 łyżeczki do kawy suszonego majeranku, mąka do formowania klusek
do okraszenia: 3 łyżki masła lub oleju, duża cebula

1. Ziemniaki obrać, ugotować, odcedzić, odparować i rozdrobnić tłuczkiem lub przecisnąć przez praskę.
2. Do purée ziemniaczanego dodać tartą bułkę, żółtka, sól i majeranek.
3. Ubić sztywną pianę z białek wraz z dodawaną po trochu mąką i połączyć ją z masą ziemniaczaną.
4. Na stolnicy wysypanej mąką uformować wałek i pokroić go na kluski w kształcie kopytek.
5. W dużym garnku zagotować dużo osolonej wody i wrzucić kluski. Kiedy wypłyną na wierzch, po 2-3 minutach gotowania wyjmować je łyżką cedzakową na półmisek.
6. Drobno posiekaną cebulę podsmażyć na oleju na złoto i okrasić nią kluski.