Potrawa z jajek z ziemniakami

(8 porcji)

8 jajek, 6 średnich ziemniaków, łyżka masła, średnia cebula, 2 łyżki śmietany, sól, pieprz, łyżeczka posiekanego szczypiorku
na sos: łyżka masła, łyżka mąki, szklanka śmietanki
do posypania wierzchu: 2 łyżki startego parmezanu, 2 łyżki tartej bułki i łyżka masła

1. Jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupek i pokroić na cienkie plasterki.
2. Przygotować sos: rozpuścić masło, dodać mąkę, a kiedy się spieni
i zbieleje, dolać śmietanki i gotować, aż sos zgęstnieje. Dodać pokrojone jajka i wymieszać.
3. Ziemniaki obrać, ugotować i utrzeć na purée.
4. Drobno posiekaną cebulę podsmażyć na złoto w maśle. Dodać do ziemniaków z 2 łyżkami śmietany. Dokładnie wymieszać.
5. Na żaroodpornym półmisku ułożyć rządek ziemniaków, następnie rządek jaj z sosem.
6. Zrumienić na suchej patelni tartą bułkę, dodać masło, wymieszać i polać nią ziemniaki z jajkami. Posypać parmezanem.
7. Piekarnik nagrzać do 190°C i zapiekać potrawę 5-10 minut.