Postne kotlety ryżowe

(10 porcji)

1/2 kg ryżu, 2 jajka, 4 łyżki tartej bułki, sól, 1/2 szklanki oleju lub oliwy do smażenia
1. Ugotować ryż w wodzie z solą, rozgotowując go jak kleik. Najpierw nalać 2 szklanki wody i dolewać, w miarę jak będzie się wygotowywała.
2. Ryż wyłożyć na duży, płaski półmisek lub na szeroką deskę, rozsmarowując go na równy płat. Pozostawić do zupełnego zastygnięcia, po czym pokroić na kwadraty lub prostokąty mniejsze od dłoni.
3. Rozgrzać olej lub oliwę. Rozbić jajka z łyżką wody. Maczać kotlety
w jajku, a potem w bułce, kłaść na rozgrzany tłuszcz i smażyć z obu stron na rumiano.
Kotlety ryżowe podawano w postne dni z dodatkiem sosu (pomidorowego, szczypiorkowego lub chrzanowego). Tak przyrządzoną potrawę można traktować zarówno jako danie postne, jak i dodatek do dania mięsnego lub smażonej ryby.