Pierożki różowe z serem
(4 porcje)
1/2 kg białego sera półtłustego, 1/4 szklanki soku malinowego lub wiśniowego, ok. 2-3 łyżki cukru (do smaku), 2 żółtka, szklanka śmietany, 1/2 szklanki soku malinowego lub wiśniowego
Ciasto według przepisu podanego powyżej.
1. Biały ser zemleć w maszynce do mięsa.
2. Żółtka utrzeć z cukrem do białości, wymieszać z mielonym serem, dodać sok malinowy lub wiśniowy. Wymieszać farsz.
3. Nakładać po trochu farszu na krążki ciasta i dokładnie zlepiać pierogi.
4. Zagotować w dużym garnku wodę, ugotować pierogi, odcedzić i ułożyć na żaroodpornym półmisku lub w głębszym naczyniu.
5. Śmietanę wymieszać z sokiem malinowym lub wiśniowym, zalać pierogi i wstawić na 15 minut do nagrzanego do 280°C piekarnika.