Pierogi z makiem

(4-6 porcji)

30 dag maku, szklanka mleka, szklanka wody, łyżeczka masła, łyżka miodu, cukier i olejek migdałowy do smaku, ewentualnie garść rodzynek

Ciasto według przepisu podanego powyżej.

1. Mak sparzyć na sicie, zalać mlekiem z wodą i gotować 30 minut. Odcedzić na gęstym sicie. Ostudzić i zemleć w maszynce przez gęste makowe sitko.
2. W garnku rozpuścić łyżeczkę masła z łyżką miodu, dodać zmielony mak i tartą bułkę oraz cukier do smaku. Jeszcze chwilę smażyć, dodając olejek zapachowy i wreszcie rodzynki.
3. Na krążki ciasta nakładać po trochu farszu i zlepiać starannie brzegi pierogów.
4. Gotować w dużej ilości lekko osolonej wody. Odcedzić.

Podawać z roztopionym masłem, śmietaną i cukrem.