Pierogi leniwe

(4-6 porcji)

70 dag białego tłustego sera, niepełna szklanka mąki, 6 jajek, sól
jako dodatek: cukier, 2 łyżki masła, łyżka tartej bułki

1. Zemleć ser w maszynce lub rozdrobnić w malakserze.
2. Do sera dodać, ucierając, żółtka i sporą szczyptę soli.
3. Ubić sztywną pianę z białek. Dodać do sera z żółtkami.
4. Masę serową bardzo ostrożnie wymieszać z mąką.
5. Posypać mąką stolnicę, wyłożyć ciasto i uformować z niego długie wałki. Tępą stroną noża powyciskać kratkę na cieście i pokroić ukośnie.
6. W dużej ilości wrzącej osolonej wody ugotować pierogi: kiedy wypłyną na wierzch, wystarczą 3 minuty gotowania bez pokrywy.
7. Wyjmować leniwe pierogi łyżką cedzakową, ułożyć na półmisku.
8. Zrumienić bułkę tartą na suchej patelni, dodać masło. Kiedy się stopi i połączy z tartą bułką, polać pierogi.