Pierogi leniwe z sera i bułki

(6 porcji)

1/2 kg tłustego białego sera, 1 1/2 szklanki tartej bułki, 2 łyżki cukru, 2 łyżki roztopionego masła, 4 jajka, sól, 2 łyżki tartej bułki i 2 łyżki masła do polania

1. Rozetrzeć ser w malakserze lub utrzeć mikserem ręcznym, dodać tartą bułkę, jajka i roztopione masło. Ucierać około 10 minut.
2. Z utartej masy formować gałki wielkości orzecha włoskiego.
3. Gotować gałki około 10 minut, powoli, pod przykryciem, aby bardzo spęczniały.
4. Ugotowane kluski (trzeba spróbować, czy są już dobre!) odcedzić na durszlaku, po czym ułożyć na półmisku.
5. Tartą bułkę zrumienić na suchej patelni, dodać masło, a kiedy się stopi, polać pierogi.