Pieczarkowe krokiety

(4 porcje)

25 dag pieczarek, 2 łyżki masła, cebula, sól, pieprz, łyżka siekanej zielonej pietruszki
na sos-bazę: 1 1/2 łyżki masła, 2 łyżki mąki, szklanka śmietany, 2 żółtka
do panierowania: 2 białka, 2 łyżki mąki, 1/2 szklanki tartej bułki
do smażenia: 4-5 łyżek oleju

1. Pieczarki oczyścić, umyć i udusić w maśle z dodatkiem posiekanej cebuli i zielonej pietruszki. Ostudzić. Posiekać.
2. Przygotować sos-bazę: rozpuścić masło, dodać mąkę, a kiedy spieni się i zbieleje, dodać śmietanę. Gotować, aż bardzo zgęstnieje, po czym wbić żółtka i doprawić solą i pieprzem.
3. Do chłodnego sosu dodać posiekane pieczarki i wymieszać.
4. Nabierać łyżką porcje masy, obtaczać w mące, formując kotlety,
a następnie maczać w lekko ubitych białkach i wreszcie w tartej bułce.
5. Smażyć w rozgrzanym oleju na złoto z obu stron.