Perłowa zapiekanka z rybą

(4 porcje)

1 1/2 szklanki dość drobnej kaszy perłowej lub 2 torebki do gotowania,
1/2 kg filetów z morskiej ryby (dorsz, morszczuk, mintaj), 3 dag suszonych grzybów, 2 łyżki masła, sól, pieprz
na sos: 1 1/2 łyżki masła, 1 1/2 łyżki mąki, kostka rosołu warzywnego, 2 łyżki śmietany, sól, pieprz
1. Grzyby umyć, zalać 3 szklankami wody i ugotować pod przykryciem. Kiedy będą miękkie, wyjąć je z wywaru i posiekać.
2. Kaszę zalać wywarem od grzybów, ugotować na sypko, pod koniec dodać łyżkę masła i dokładnie wymieszać.
3. Rybę pokrojoną na kawałki ugotować na parze lub w szklance rosołu warzywnego z kostki.
4. Wysmarować naczynie do zapiekania łyżką masła, wyłożyć pierwszą warstwę kaszy, na niej warstwę ryby i znów warstwę kaszy. Wygładzić wierzch i zapiekać w temperaturze 180°C około 25-30 minut.
5. Przygotować sos: stopić masło, dodać mąkę i smażyć, aż spieni się
i zbieleje. Wlać rozpuszczony w gorącej wodzie rosół warzywny, dodać posiekane grzyby, a jeśli trzeba, doprawić solą i pieprzem. Zagotować.
6. Wypieczoną kaszę z rybą wyłożyć jak babkę na półmisek i polać sosem.

Doskonała i sycąca potrawa obiadowa. Dodatek lekkiego sosu grzybowego dodaje jej elegancji.