Omlet z zielonym groszkiem
(2 porcje)
4 jajka, łyżka wody, łyżka masła, sól, puszka groszku konserwowego (200 g)
1. Jajka wybić do garnuszka, dodać wodę, sól i ubić widelcem.
2. Na patelni rozgrzać masło, wylać masę jajeczną. Smażyć omlet, podważając brzegi, aby płynna masa spływała pod spód.
3. Groszek zagrzać i odsączyć.
4. Kiedy omlet będzie na wierzchu ścięty, nałożyć zagrzany groszek i złożyć na pół.
Omlety były widomym wpływem kuchni francuskiej, uważa się nawet, że weszły w modę dzięki Marysieńce Sobieskiej, która była ich wielką wielbicielką. Omlety były i są nadal w kuchni tradycyjnej postnymi daniami obiadowymi, śniadaniowymi i podawanymi także chętnie na kolacje. Zależnie od nadzienia (może nim być nie tylko groszek, ale i fasolka, marchew i inne jarzyny, konfitury lub owoce) smakują zupełnie inaczej.