Odsmażana kasza gryczana z sosem grzybowym

(4-6 porcji)

2 szklanki nie palonej kaszy gryczanej, 5 szklanek wrzącej wody, 2 łyżki masła
na sos: 5 dag suszonych grzybów (najlepiej borowików, ewentualnie podgrzybków), 2 łyżki masła, 2 łyżki mąki, sól, pieprz, łyżka śmietany

1. Zagotować 6 szklanek wody, posolić, dodać kaszę i gotować, aż wchłonie całą wodę.
2. Wyłożyć kaszę na duży półmisek, wyrównać nożem i odstawić do zupełnego ostudzenia.
3. Grzyby umyć, namoczyć w 3 szklankach wody i ugotować do zupełnej miękkości. Wywar odparować tak, aby zostało mniej więcej 2 szklanki.
4. Masło stopić, dodać mąkę, podsmażać, a kiedy spieni się i zbieleje, wlać wywar z grzybów. Grzyby pokroić w paseczki i także dodać do sosu. Sos gotować chwilę, aby zgęstniał, doprawić solą i pieprzem.
5. Kostki kaszy odgrzać na maśle, można je nawet lekko zrumienić, ale należy uważać, aby masło nie nabrało zbyt ciemnego koloru, gdyż jest wtedy bardzo niezdrowe. Po prostu trzeba odsmażać kaszę na średnim ogniu i stale ostrożnie mieszać.

Odgrzaną kaszę podawać z sosem grzybowym. To wyjątkowo smakowita wersja potrawy postnej. Może jednak stanowić także doskonały dodatek do mięsnej pieczeni z sosem.