Naleśniki
(14 sztuk)
szklanka mąki, szklanka mleka, szklanka wody (najlepsza jest mineralna gazowana), 2 jajka, łyżka stopionego masła lub 2 łyżki dobrej oliwy, szczypta soli
1. Wszystkie składniki umieścić w głębokim naczyniu i zmiksować ręcznym mikserem (końcówki do ubijania piany). Ciasto powinno być dość płynne, o konsystencji niezbyt gęstej śmietany lub rzadsze. W razie potrzeby dolać mleka lub wody albo też dosypać mąki. Ciasto odstawić na 30 minut.
2. Patelnie, które tego wymagają, smarować kawałkiem słoniny umieszczonej na widelcu lub olejem, za pomocą pędzelka. Patelnię teflonową można posmarować tylko przed pierwszym naleśnikiem. Na rozgrzaną patelnię nalewać niewielką ilość rzadkiego ciasta i pochylając ją w różne strony, doprowadzić do jego rozprowadzenia cienką warstwą. Usmażone z obu stron naleśniki układać na stos na odwróconym do góry dnem płaskim talerzu.
3. Naleśniki można napełniać dowolnym farszem, według gustu i potrzeby. Można je także pokroić w paski i używać jako dodatku do zupy lub zapiekać z grzybami.
Uwaga! W wielu przepisach na doskonałe naleśniki jest także wskazówka, aby ubijać pianę z białek i dodawać ją do ciasta tuż przed smażeniem Do naleśnikowego ciasta można stosować dodatek piwa lub śmietanki, a także mąki gryczanej lub pszennych otrąb. Do naleśników wypełnianych słonym nadzieniem można dodać posiekanych ziół.