Budyń z ryb gotowanych

(6 porcji)

ok. 1 kg filetów z mintaja lub dorsza, 2 kostki rosołu warzywnego, łyżka masła, łyżka mąki, 4 szklanki mleka, 3 jajka, 3 łyżki parmezanu, sól, pieprz, do smaku przyprawa maggi lub sos sojowy
do wysmarowania naczynia do budyniu: łyżka masła

1. Ryby ugotować w rosole warzywnym z kostki, ostudzić i rozdrobnić widelcem.
2. Łyżkę masła rozgrzać w garnku, dodać mąkę, a kiedy spieni się i zbieleje, wlać mleko i gotować, aż sos zgęstnieje.
3. Do sosu dodać rozdrobnioną rybę, żółtka, doprawić solą i pieprzem oraz przyprawą maggi lub sosem sojowym, na koniec wymieszać z ubitą na sztywno pianą z białek.
4. Wysmarować masłem naczynie do budyniu lub garnek ze szczelną pokrywą, przełożyć do niego masę budyniową, wstawić do innego naczynia wypełnionego wrzącą wodą do połowy wysokości garnka z budyniem i co najmniej godzinę gotować.
Podawać z dodatkiem sosu koperkowego lub jakiegokolwiek innego, według gustu.