Makaron domowy zapiekany z jajkami
(6 porcji)
na makaron: 3 szklanki mąki i dodatkowo 2 łyżki mąki do posypania, jajko, wody według potrzeby, sól
na farsz: 5 jajek na twardo, 4 łyżki masła, sól, 2 łyżki siekanej dymki wraz ze szczypiorkiem, pieprz
dodatkowo: 4 łyżki tartej bułki, 4 łyżki startego żółtego sera, łyżka masła
1. Ugotować jajka na twardo.
2. Przygotować makaron, zagniatając mąkę z jajkiem, solą i taką ilością wody, aby powstało zwarte, lecz elastyczne ciasto. Wałkować cienkie placki, a kiedy lekko podeschną, posypać cienką warstwą mąki, pokroić na paski szerokości około 10 cm i składać jeden na drugim. Jak najcieniej pokroić ostrym nożem.
3. Zagotować 3-4 litry osolonej wody i wrzucić makaron, stale mieszając, najlepiej widelcem, aby się nie posklejał. Miękki, ale jędrny odcedzić na durszlaku i przelać zimną wodą.
4. Jajka niezbyt drobno posiekać, dodać roztopione masło, sól i pieprz oraz posiekaną dymkę.
5. Wysmarować żaroodporny półmisek masłem, wysypać 2 łyżkami tartej bułki, ułożyć warstwę makaronu, na nim warstwę farszu jajecznego, po czym znów makaron, który powinien stanowić warstwę wierzchnią.
6. Posypać tartą bułką wymieszaną z serem. Zapiekać do momentu, kiedy wierzch się zrumieni.