Lin a la Nelson

(6 porcji)

lin wagi ok. 1 kg, 3 łyżki oleju, łyżka mąki, łyżka masła, cebula, 20 dag pieczarek, 12 niedużych ziemniaków, szklanka śmietany z łyżeczką mąki, sól, pieprz

1. Lina sprawić, wyfiletować, posolić, posypać lekko pieprzem i mąką. Usmażyć na oleju.
2. Cebulę drobno posiekać, podsmażyć na maśle, dodać pokrojone w plasterki pieczarki, oprószyć mąką, wlać śmietanę i posolić. Zagotować.
3. Ziemniaki obrać, pokroić na ćwiartki, obgotować 10 minut we wrzątku i odcedzić.
4. Kawałki ryby oraz ziemniaki ułożyć w garnku, zalać sosem i 5-10 minut gotować wszystko razem. Gdyby sosu było zbyt mało, dolać nieco osolonej wody.

Ta popularna przez dziesiątki lat na stołach polskich potrawa przyrządzana była także z innych ryb, a zamiast pieczarek używano uprzednio namoczonych i ugotowanych grzybów suszonych.