Kulebiak z ciasta drożdżowego z rybą

(6-8 porcji)

na ciasto: 2 dag drożdży, łyżeczka cukru, 1 1/2 szklanki mąki, 1/2 szklanki mleka, jajko, 2 łyżki masła
do posmarowania kulebiaka: jajko
do posmarowania formy: łyżka masła
na farsz: 2 szklanki ugotowanych filetów rybnych, szklanka ugotowanego ryżu, 2 średnie cebule, 3 łyżki masła, 2 jajka, 2 łyżki siekanej zielonej pietruszki, pieprz, sól

1. Drożdże rozetrzeć z cukrem, dodać łyżkę mąki i kilka łyżek ciepłego mleka. Odstawić do wyrośnięcia.
2. Do wyrośniętych drożdży dodać pozostałe mleko i mąkę, doprawić solą i wyrabiać łyżką. Po 5 minutach dodawać rozpuszczone masło i dalej wyrabiać, aż ciasto stanie się gładkie i lśniące. Potem nakryć je czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, aby wyrosło.
3. Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać i posiekać.
4. Cebulę posiekać i podsmażyć na łyżce tłuszczu.
5. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na stolnicy w prostokąt, nałożyć warstwę ugotowanego ryżu, na nim podsmażoną cebulę, dalej rybę i wreszcie siekane jajko. Każdą warstwę posypać solą i pieprzem, pokropić rozpuszczonym pozostałym masłem.
6. Połączyć brzegi ciasta na wierzchu kulebiaka, można zlepiać je ozdobnie, jak brzegi pierogów.
7. Ułożyć kulebiak na wysmarowanej blaszce do pieczenia i odstawić
w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
8. Wyrośnięty kulebiak posmarować rozbitym jajkiem. Upiec w piekarniku w temperaturze 180°C około 35-40 minut.

Kulebiak taki podawano z dodatkiem roztopionego masła lub sosem pomidorowym. Wydaje się, że w myśl aktualnych zasad dietetycznych owo masło stanowiłoby przesadę.