Krokiety ziemniaczano–serowe

(4 porcje)

5 średnich ziemniaków, 30 dag półtłustego białego sera, 2 jajka, cebula, łyżka oleju, 4 łyżki mąki, sól, pieprz
do panierowania: 2-3 łyżki tartej bułki
do smażenia 4-5 łyżek oleju lub oliwy

1. Ziemniaki obrać, ugotować, odcedzić i ochłodzić.
2. Ser i ziemniaki zemleć w maszynce do mięsa.
3. Cebulę jak najdrobniej posiekać i podsmażyć na złoto w łyżce oleju. Dodać do masy ziemniaczano-serowej.
4. Do masy dodać żółtka, sól i pieprz, po czym wymieszać.
5. Ubić sztywną pianę z białek, dodać do masy ziemniaczanej i wymieszać.
6. Formować w tartej bułce niewielkie krokiety.
7. Smażyć krokiety na rozgrzanym oleju lub oliwie na złocisto.

Jako dodatek do krokietów doskonale nadaje się sos grzybowy czy pieczarkowy.