Kotlety ziemniaczano jabłkowe

(6 porcji)

1 kg ziemniaków, 2 duże jabłka, 2 jajka, łyżka masła, 2 łyżki mąki, łyżeczka proszku do pieczenia, szczypta soli
do obtaczania: 4 łyżki tartej bułki
do smażenia: 1/2 szklanki oleju

1. Ugotować ziemniaki w mundurkach, ostudzić, obrać i zemleć w maszynce do mięsa lub przepuścić przez praskę do purée.
2. Jabłka zetrzeć na tarce jarzynowej.
3. Wymieszać masło z żółtkami, po czym dodać do ziemniaków wraz ze startymi jabłkami i proszkiem do pieczenia oraz solą.
4. Ubić sztywną pianę z białek, dodać do ziemniaków i starannie, ale ostrożnie wymieszać.
5. Formować owalne kotlety, obtaczać w tartej bułce i smażyć na rozgrzanym oleju.

Kotlety ziemniaczano-jabłkowe podaje się ze śmietaną lub sałatą zieloną z sosem winegret.