Kotlety z grzybów

(4 porcje)

1/2 kg świeżych grzybów (mogą być pieczarki), średnia cebula, łyżka masła, czerstwa kajzerka lub murarka, 5 łyżek mleka, jajko, łyżka siekanej zielonej pietruszki lub kopru, sól, pieprz, 3 łyżki tartej bułki
do smażenia: 6 łyżek oleju lub oliwy

1. Grzyby oczyścić i pokroić na drobne kawałki.
2. Masło rozpuścić, poddusić na nim posiekaną drobno cebulę, dodać grzyby i dusić, aż wyparuje nadmiar płynu.
3. Bułkę pokroić i skropić mlekiem.
4. Uduszone grzyby oraz bułkę zemleć w maszynce do mięsa, dodać jajko, sól, pieprz i wymieszać. Jeśli masa jest zbyt rzadka, dodać jeszcze według potrzeby trochę tartej bułki.
5. Formować niewielkie kotlety grzybowe i obtaczać w tartej bułce.
6. Smażyć w oleju z obu stron na złoto.

Podawać z ugotowaną na sypko kaszą perłową lub ziemniakami.