Kotleciki ze śledzia

(4-6 porcji)
4 śledzie, 2 bułki, 1/2 szklanki mleka, średnia cebula, 2 jajka, pieprz
do panierowania: 2 łyżki mąki, 3 łyżki tartej bułki, jajko
do smażenia: 1/2 szklanki oleju

1. Śledzie umyć i na 3-4 godziny namoczyć w zimnej wodzie.
2. Śledzie obrać i wyfiletować.
3. Śledzie, pokrojoną cebulę i odciśnięte bułki zemleć w maszynce do mięsa. Dodać jajka i pieprz. Wyrobić masę.
4. Formować niewielkie kotlety, panierować w mące, rozbitym jajku
i tartej bułce.
5. Na patelni rozgrzać olej. Smażyć kotlety z obu stron na złoto.
Podawać z ziemniakami ugotowanymi w mundurkach lub z grochem gotowanym lub purée.