Knedle z tartej bułki

(4 porcje)

2 szklanki tartej bułki, 4 jajka, 2 łyżki masła, 1 1/2 szklanki mleka,
2/3 szklanki mąki, łyżeczka soli, 3 łyżki masła do okraszenia

1. Bułkę wsypać do miseczki, wlać mleko i pozostawić na 30 minut.
2. Do namoczonej bułki dodać roztopione masło, sól i żółtka. Starannie wymieszać.
3. Ubić pianę z białek i dodać do bułki wraz z mąką. Wyrobić ciasto.
4. Formować z ciasta małe, okrągłe knedle.
5. Zagotować w garnku 3-4 litry wody, knedle wrzucać do lekko osolonego wrzątku i gotować 10 minut. Wybrać łyżką cedzakową, ułożyć na półmisku i polać stopionym masłem.

Jest to doskonała potrawa postna, ale może także stanowić pyszny dodatek do pieczeni.