Kluski ziemniaczane z parmezanem

(4 porcje)

10 dużych ziemniaków, 2 łyżki masła, 2 jajka, sól, szczypta mielonej gałki muszkatołowej, 6 łyżek startego parmezanu, 2 łyżki mąki do formowania klusek
do okraszenia: 2 łyżki masła

1. Ziemniaki obrać, ugotować, odcedzić, odparować i rozdrobnić tłuczkiem do ziemniaków lub przepuścić przez praskę.
2. Ostudzone ziemniaki utrzeć z masłem, jajkami oraz tartym parmezanem.
3. Na stolnicy z mąką formować kluski w kształcie kopytek.
4. W dużym garnku zagotować osoloną wodę i wrzucić kluski. Gotować 3 minuty od zagotowania się wody i wypłynięcia klusek. Wyjmować łyżką cedzakową na półmisek i polać roztopionym masłem.