Kluski z jabłkami

(6 porcji)

2 szklanki mąki, 4 jajka, 5-6 jabłek, szklanka mleka, szczypta soli, 2 łyżki tartej bułki, 2 łyżki masła

1. Do mąki dodać żółtka i mleko. Dokładnie wyrobić gęste ciasto. Jeśli jest zbyt rzadkie, dodać łyżkę mąki, a jeśli zbyt twarde – kilka łyżek mleka.
2. Jabłka obrać i pokroić w bardzo drobną kostkę, dodać do ciasta i wymieszać.
3. Ubić sztywną pianę z białek i dodać ją do ciasta, cały czas dokładnie, a jednocześnie ostrożnie mieszając.
4. Ugotować w dużym garnku 4 litry lekko osolonej wody. Kiedy zawrze, kłaść łyżką kluski mniej więcej wielkości wskazującego palca. Kiedy wszystkie kluski znajdą się w wodzie, zakryć garnek, aby zawrzały. Kiedy wypłyną na wierzch, gotować jeszcze 4 minuty, po czym odcedzić na durszlaku.
5. Na suchej patelni zrumienić tartą bułkę, dodać masło i polać kluski. Podawać gorące.