Kluski śląskie

(4 porcje)

1 kg ziemniaków, jajko, 8 łyżek mąki ziemniaczanej, sól, ewentualnie
2 łyżki mąki pszennej do formowania klusek
do okraszenia: 4 łyżki oleju, cebula

1. Ziemniaki obrać, ugotować, odcedzić, odparować, ostudzić i przecisnąć przez praskę do purée lub zemleć w maszynce do mięsa.
2. Do masy ziemniaczanej dodać jajko i mąkę ziemniaczaną oraz odrobinę soli. Wyrobić ciasto.
3. Na wysypanej mąką pszenną stolnicy lub w dłoniach formować kluski wielkości orzecha włoskiego, spłaszczać i robić w nich palcem dziurkę.
4. Zagotować w dużym garnku lekko osoloną wodę, wrzucić kluski
i gotować 3 minuty od wypłynięcia na wierzch. Wyjąć łyżką cedzakową na półmisek.
5. Drobno posiekaną cebulę podsmażyć na oleju na złoto i okrasić nią kluski.