Kluski półfrancuskie zapiekane w sosie

(6 porcji)

na kluski: 2 szklanki mąki, 4 jajka, 2 łyżki masła, sól
na sos: szklanka śmietany 18%, szklanka śmietanki 12%, 4 żółtka, łyżka masła do wysmarowania formy, 2 łyżki tartej bułki do jej wysypania

1. Utrzeć masło z całymi jajkami, dodać mąkę i dość energicznie wyrabiać ciasto, aby ukazały się pęcherzyki powietrza.
2. Zagotować w dużym garnku co najmniej 4 litry wody, posolić. Nabierać łyżką ciasto i wkładać je do wody. Gotować 3 minuty od momentu, kiedy kluski wypłyną na powierzchnię. Odcedzić na durszlaku.
3. Wysmarować masłem naczynie do zapiekania, wyłożyć kluski.
4. Za pomocą widelca lub ręcznego miksera wymieszać śmietanę z żółtkami. Doprawić sos pieprzem i solą, polać nim kluski.
5. Zapiekać 35-40 minut w temperaturze 180°C.

To bardzo pożywne danie obiadowe, które można jeszcze wzbogacić, posypując je po wierzchu startym żółtym ostrym serem.