Kluski pod beszamelem
(6 porcji)
1/2 kg mąki, 2 jajka, szklanka mleka, łyżeczka soli, 2 łyżki masła
na sos: 2 łyżki masła, 2 łyżki mąki, 2 szklanki mleka, 1/2 szklanki i łyżka startego ostrego sera, np. parmezanu
1. Wymieszać mąkę z jajkami i mlekiem, dodać sól i rozpuszczone masło. Dokładnie wyrobić ciasto.
2. Zagotować wodę ze szczyptą soli, kłaść łyżką niewielkie cienkie kluseczki. Kiedy wypłyną, gotować jeszcze 3 minuty, po czym odcedzić w durszlaku.
3. Przygotować sos beszamelowy: rozgrzać masło, dodać mąkę, a kiedy spieni się i zbieleje, wlać powoli, stale mieszając, mleko i – dalej mieszając – gotować, aż sos zgęstnieje. Doprawić solą, pieprzem i startym serem.
4. Wymieszać kluski z beszamelem, posypać z wierzchu łyżką parmezanu.