Klops z soczewicy

(4 porcje)

30 dag soczewicy, 2 jajka, łyżka masła, 1-1 1/2 szklanki mąki, sól, pieprz
na farsz: 6 średnich marchwi, cebula, 2 łyżki kopru, łyżka masła, sól, pieprz
do pieczenia: łyżka masła
na sos soubise: 5 średnich cebul, łyżka masła, łyżka mąki, szklanka mleka lub śmietanki, dodatkowo jeszcze łyżeczka masła, sól, pieprz

1. Soczewicę zalać 3 szklankami wody, po kilku godzinach w tej samej wodzie ugotować i odcedzić. Zemleć w maszynce do mięsa, nie studząc.
2. Do zmielonej soczewicy dodać jajka i masło, sól i pieprz oraz tyle mąki, aby powstała masa, którą można rozłożyć na desce na płat grubości 2 cm.
3. Cebulę jak najdrobniej posiekać, podsmażyć na jasnozłoty kolor, dodać posiekaną jak najdrobniej marchew i poddusić, aż będzie miękka, po czym do masy dodać koper i rozdrobnić ją widelcem. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
4. Farsz rozsmarować na płacie z soczewicy. Zrolować.
5. Wysmarować cienko masłem blaszkę do pieczenia i ostrożnie ułożyć
w niej zawinięty klops. Wierzch posmarować stopionym pozostałym masłem. Piec około 30 minut w temperaturze 170°C.
6. Przygotować sos soubise: cebule posiekać jak najdrobniej, udusić
w maśle, zmiksować, dodać mąkę i mleko, zagotować, dodać łyżeczkę masła i wymieszać. Podawać w sosjerce.