Kasza perłowa z sosem grzybowym

(4 porcje)

2 torebki kaszy jęczmiennej mazurskiej lub wiejskiej lub 30 dag kaszy luzem, 1 1/2 łyżki masła, sól
na sos: 3-5 dag grzybów suszonych (borowiki, maślaki lub podgrzybki),
2 łyżki masła, 2 łyżki mąki, sól, pieprz, 2 łyżki gęstej śmietany
1. Kaszę ugotować według przepisu na opakowaniu i odsączyć.
2. Grzyby umyć, namoczyć w 2 szklankach wody, a po godzinie ugotować. Kiedy grzyby będą miękkie, wyjąć je z wywaru, ostudzić i posiekać.
3. Masło rozpuścić w garnuszku, dodać mąkę, a kiedy zasmażka spieni się i zbieleje, wlać wywar, którego nie powinno być więcej niż 1 1/2 szklanki. Chwilę razem gotować, po czym dodać posiekane grzyby, śmietanę, sól, pieprz do smaku.
4. W garnku rozpuścić masło, dodać kaszę, posolić i razem mocno zagrzać, mieszając.
5. Kaszę wyłożyć na okrągły półmisek, zostawiając w środku wolne miejsce, w które należy wlać sos.