Kasza jaglana zapiekana z farszem z białego sera
(4-6 porcji)
40 dag kaszy jaglanej, 40 dag miękkiego białego sera, 2 żółtka, 3/4 szklanki śmietany 12 lub 18%, jajko, łyżka masła, 1/2 łyżki cukru pudru, sól, pieprz, łyżka masła do wysmarowania naczynia do zapiekania
1. Kaszę wsypać do garnka, zalać wrzącą wodą, chwilę odczekać i przelać na sito.
2. Odcedzoną kaszę włożyć do garnka, dodać 4 szklanki wody, zagotować, dodać masło, wymieszać i ugotować.
3. Biały ser rozgnieść dokładnie widelcem, wymieszać z solą, pieprzem do smaku i 2 żółtkami.
4. Wysmarować masłem płytkie naczynie do zapiekania, wyłożyć połowę ugotowanej kaszy, na niej ułożyć warstwę przyprawionego sera, po czym nakryć warstwą pozostałej kaszy.
5. Wymieszać śmietanę z solą, pieprzem i jajkiem. Śmietanę wylać na wierzch zapiekanki.
6. Zapiekać 30 minut w temperaturze 180°C.
Kasza jaglana wraca zdecydowanie do łask: coraz częściej można ją kupić w sklepach spożywczych. Dobrze przyrządzona jest istnym przysmakiem, echem starej polskiej kuchni w najszlachetniejszej postaci.