Kasza gryczana z suszonymi grzybami

(6 porcji)

40 dag kaszy gryczanej palonej, 3 dag suszonych borowików, 5 łyżek masła, łyżeczka otartego majeranku, sól, świeżo mielony pieprz

1. Grzyby umyć, zalać 4 szklankami wody, odstawić na godzinę, po czym ugotować do miękkości. Ostudzić. Wyjąć z wywaru grzyby, pokroić na drobne kawałki.
2. W garnku rozpuścić masło, wsypać suchą kaszę i mieszając doprowadzić do tego, aby wchłonęła cały tłuszcz.
3. Do garnka wlać wywar grzybowy i posolić. Gotować, aż kasza wchłonie z kolei cały płyn.
4. Dodać do kaszy sól, pokrojone grzyby, majeranek i pieprz, dokładnie wymieszać i przełożyć do naczynia do zapiekania.
5. Pod przykryciem zapiekać kaszę około 40-50 minut.

Tak przyrządzona kasza jest doskonałym dodatkiem do postnych dań z jaj lub do gotowanych warzyw, takich jak kalafior, brukselka czy włoska kapusta z dodatkiem zrumienionej tartej bułki.