Karp w szarym sosie

karp wagi ok. 1-1,2 kg
na wywar: mały seler, duża cebula, 1/4 szklanki czerwonego wytrawnego wina, kawałek skórki cytrynowej, 5 ziarenek pieprzu, na czubek łyżeczki mielonego imbiru, sok z 1/2 cytryny
na sos: szklanka karmelowego piwa, 2 łyżeczki cukru, łyżka powideł śliwkowych, plasterek piernika, 5 dag migdałów (gotowych, pociętych
w słupki), 5 dag rodzynek, łyżka masła

1. Według staropolskiego przepisu z zabijanego karpia spuszczało się do kubka krew i mieszało z sokiem cytrynowym. Można jednak z dodatku krwi zrezygnować.
2. Przygotować wywar z pokrojonych warzyw, wina i korzeni
3. Karpia sprawić i pokroić na dzwonka.
4. Karpia włożyć do garnka, zalać ciepłym wywarem i gotować co najmniej 30 minut. Wyjąć, ułożyć na półmisku i trzymać w cieple.
5. Wywar zmiksować, dodać wszystkie składniki sosu i gotować 15 minut, w razie potrzeby dodać któregokolwiek ze składników.
6. Ciepłą rybę polać gorącym sosem i od razu podawać.