Karp po polsku

(4-6 osób)

karp wagi ok. 1,2 kg, szklanka piwa, szklanka octu owocowego (lub mniej, aby potrawa nie była zbyt kwaśna), kawałek selera, 3 cebule, marchew, 5 ziaren pieprzu, 3 ziarna ziela angielskiego, 3 goŸdziki, sól, kawałeczek skórki cytrynowej, skórka od razowego chleba
na sos: szklanka wytrawnego wina, łyżka masła, łyżka (lub więcej, według smaku) cukru, kawałek imbiru, łyżka kaparów, 2 łyżki oliwek, 1/2 cytryny pokrojonej w plasterki

1. Seler, marchew, pietruszkę i cebule pokroić, ułożyć w rondlu, zalać szklanką piwa i octem owocowym, dodać ziele angielskie, pieprz, goŸdziki i liść laurowy, nieco soli i skórkę z cytryny. Gotować 15 minut.
2. Karpia sprawić, pokroić w dzwonka, ułożyć na jarzynach i gotować 15 minut.
3. Dodać wszystkie składniki sosu i gotować do zgęstnienia.
4. Wyłożyć karpia na półmisek i polać gęstym sosem z jarzynami.

Tak przyrządzonego karpia podawano z domowym szerokim makaronem, który obecnie z powodzeniem może zastąpić włoski szeroki makaron.