Kapusta włoska faszerowana kapustą
(8 porcji)
2 kapusty włoskie o zdrowych, nie uszkodzonych liściach, 2 cebule, 4 łyżki masła, 2-3 łyżki przecieru pomidorowego, 1/2 szklanki śmietany sól, pieprz do smaku
1. Zagotować w dużym garnku wodę i włożyć kapustę. Parzyć ją około 10 minut, aby listki stały się elastyczne i dały się rozłożyć, nie odłamując się od pozostałych.
2. Drugą kapustę posiekać drobno, udusić z łyżką masła, solą i odrobiną pieprzu. Nie powinna zawierać zbyt dużo wody.
3. Cebule drobno posiekać i podsmażyć na jasnozłoto na łyżce masła. Dodać do kapusty i wymieszać.
4. Główkę kapusty wyjąć z wrzątku i lekko ostudzić. Rozchylać listki
i nakładać pomiędzy nie farsz. Uformować kulistą główkę i obwiązać bawełnianą nicią.
5. W garnku rozgrzać masło i obsmażyć kapustę ze wszystkich stron. Podlać śmietaną z pomidorowym przecierem. Dusić, aż będzie miękka.
Przed podaniem zdjąć nici i pokroić na 8 części. Jako dodatek serwować ziemniaki.