Kapusta postna kwaszona
(4 porcje)
1 kg kwaszonej kapusty, 10 kwaszonych grzybów, 3 łyżki masła, 1 1/2 łyżki mąki, spora cebula, 2-3 łyżki kwaśnej śmietany
1. Kapustę przesiekać nożem, zalać 3 litrami wrzącej wody, po czym odcedzić i wycisnąć.
2. Grzyby zalać 3 szklankami wody, ugotować do miękkości, wyjąć
i posiekać.
3. Do kapusty dodać grzyby, zalać wywarem grzybowym i gotować, aż kapusta będzie miękka.
4. Do ugotowanej kapusty dodać śmietanę. Wymieszać.
5. Cebulę bardzo drobno posiekać, podsmażyć na maśle na złoto, dodać mąkę. Kiedy zasmażka spieni się i zbieleje, połączyć ją z kapustą.
Taką kapustę można przyrządzać także na Wigilię. Dodatek śmietany nie jest niezbędny, wystarczy okrasić kapustę zasmażką, która nada jej trochę gęstości.