Kapusta nadziewana grzybami
(4 porcje)
nieduża główka kapusty, 10 dag mieszanych suszonych grzybów, 3 łyżki masła, 2 jajka, torebka do gotowania ryżu, sól, pieprz, łyżka masła, łyżka mąki
1. Ugotować ryż, odsączyć, wysypać do miseczki i kilka razy zamieszać widelcem, aby nie tworzyły się grudki.
2. Grzyby namoczyć na godzinę i ugotować. Kiedy będą miękkie, wyjąć je z wywaru i posiekać.
3. Rozpuścić łyżkę masła, dodać ryż, posiekane grzyby i lekko podsmażyć. Ochłodzić, wbić jajka i wymieszać, doprawiając solą i pieprzem.
4. Kapustę przekroić na 4 części, obgotować 5 minut we wrzącej wodzie, wyjąć i dokładnie odsączyć.
5. Farsz grzybowy włożyć pomiędzy listki, związać nicią, umieścić ćwiartki kapusty w garnku, dodać 1/2 łyżki masła, pozostały wywar grzybowy i dusić. Pod koniec dodać mąkę wymieszaną z resztą masła, doprawić sos pieprzem i solą. Kiedy kapusta jest zupełnie miękka, zdjąć nitki.
Podawać polaną sosem.