Kalafior w sosie pomidorowym z pieczarkami

(4 porcje)

kalafior, 20 dag pieczarek, 3 łyżki przecieru pomidorowego, 3 łyżki śmietany 18%, 3 łyżki masła, łyżeczka mąki, niewielka cebula, sól, cukier, pieprz,
1/2 szklanki startego żółtego sera (najlepiej parmezanu)

1. Kalafior podzielić na różyczki i ugotować w wodzie z solą i cukrem, odsączyć na durszlaku.
2. Pieczarki pokroić na plasterki i podsmażyć na łyżce masła, posolić
i posypać pieprzem.
3. Na łyżce masła podsmażyć na jasnozłocisto posiekaną drobno cebulę, dodać przecier, wymieszaną z mąką śmietanę, doprawić solą, cukrem
i pieprzem.
4. Żaroodporne naczynie wysmarować masłem, ułożyć w nim różyczki kalafiora, na nich warstwę usmażonych pieczarek, polać sosem pomidorowym i posypać startym serem.
5. Zapiekać 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.