Jarzyny zapiekane z makaronem

(4 porcje)

ok. 30 dag makaronu kolanka, 3 jajka, 2 szklanki pokrojonych gotowanych warzyw (marchew, pietruszka, seler, kalafior, groszek, fasolka, brukselka – według gustu i możliwości), 2 łyżki masła, 1/2 szklanki śmietany, sól, pieprz, szklanka starego żółtego sera

1. Makaron ugotować według przepisu, odcedzić.
2. Dwa jajka ugotować na twardo, ostudzić i pokroić w kostkę.
3. Wymieszać makaron z jajkiem oraz jarzynkami, doprawić solą, pieprzem, dodać łyżkę masła.
4. Śmietanę wymieszać z żółtkiem i 1/2 szklanki startego sera.
5. Pozostałym masłem wysmarować głębszy półmisek żaroodporny.
6. Wyłożyć makaron z jarzynkami na półmisek, zalać śmietaną z żółtkiem i serem. Posypać suto wierzch makaronu pozostałym serem.
7. Zapiekać 15 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C.

Jest to jedno z dań wymyślonych przed wieloma, wieloma laty przez oszczędne kucharki lub panie domu. Użyte do ugotowania wywaru warzywnego produkty żal było wyrzucać i w ten sposób powstały liczne przepisy na sałatki jarzynowe, jarzynki zapiekane w muszelkach, galarety i potrawy takie jak ta. W kuchniach polskich rozrzutność łączyła się w harmonijny sposób ze skrzętnością. A poza tym taka zapiekanka „z odzysku” jest naprawdę bardzo smaczna i doskonale zastąpi danie mięsne na postny obiad.