Jarzyny zapiekane w muszelkach

(4 porcje)

6 średnich ziemniaków, 1/2 szklanki drobnej białej fasoli, 4 kiszone ogórki, seler, 2 łyżki siekanego szczypiorku, szklanka śmietany 18%, 2 łyżki masła, 1/2 szklanki startego parmezanu

1. Fasolę namoczyć na noc, następnego dnia ugotować, pod koniec lekko soląc.
2. Ziemniaki ugotować w skórkach, ostudzić, obrać i pokroić w kostkę.
3. Seler ugotować w skórce, ostudzić, obrać i pokroić w kostkę.
4. Ogórki obrać i pokroić w kostkę.
5. Ziemniaki i seler wymieszać z ogórkami i odcedzoną fasolą, dodać szczypior, sól i pieprz do smaku, śmietanę i stopione masło. Jeszcze raz wymieszać.
6. Nakładać porcje do muszelek lub żaroodpornych miseczek, posypać z wierzchu parmezanem i zapiec 15 minut w piekarniku w temperaturze 180°C.

Zapiekane jarzyny podawać można z jajkami faszerowanymi czy sadzonymi lub z dodatkiem świeżej bułki.