Jarzyny w galarecie
(8 porcji)
na galaretę: wywar z 2 marchwi, pora, kawałka selera, pietruszki, 2 suszonych grzybów, sól, 6 szklanek wody, 9 łyżeczek (zgodnie z przepisem na opakowaniu) żelatyny
1 kg obgotowanych warzyw (m.in. kalafiora, kalarepy, groszku, fasolki szparagowej, brukselki, marchwi – w dowolnych proporcjach i według gustu), 4 jajka na twardo
1. Ugotować wywar, ostudzić, usunąć warzywa, dodać żelatynę i doprowadzić do jej całkowitego rozpuszczenia. Postępować zgodnie z podanym na opakowaniu przepisem. Ostudzić galaretę.
2. Do ochłodzonego naczynia (foremki lub salaterki) wlać na palec galarety i zastudzić w lodówce, na niej ułożyć pierwszą warstwę warzyw
i jaj na twardo pokrojonych w plasterki, po czym znów zastudzić. Ponownie nalać warstwę samej galarety, zastudzić, ułożyć warzywa i jajka, po czym zalać kolejną warstwą galarety, po jej stężeniu warstwę samej galarety. Kiedy zastygnie, ułożyć ponownie warzywa i jajka i zalać je galaretą. Tak postępować do wyczerpania składników.
3. Galaretę wstawić na kilka godzin do lodówki. Wyłożyć na półmisek: wytrzeć formę z zewnątrz ściereczką maczaną we wrzącej wodzie, a galareta wyjdzie z niej bez trudu.
Galareta z warzyw podawana z sosem majonezowym lub tatarskim jest doskonałym daniem kolacyjnym lub elegancką przystawką na postne dni.